Wij hebben dit jaar ons zomerkamp gevierd in Den Helder. Helaas konden we niet op de beloofde plek in de marinehaven liggen maar als alternatief is de Kooyhaven aangeboden. Daar hebben we met 12 schepen gelegen waarbij helaas Maassluis niet kon aansluiten omdat dit schip een te grote diepgang had. Zij zijn opgevangen door Zeekadetkorps Den Helder waar ze wel konden afmeren en met extra transport hebben zij toch alle onderdelen kunnen meemaken.

Vrijdag middag meerden wij als eersten af in de Kooyhaven en konden onze vletten overboord en onze zodiac. We werden snel vergezeld door de Assam en de Delfshaven.

Op zaterdag morgen hebben wij het Zeekadetkorps Arnhem in ons midden mogen ontvangen. Zij zijn het hele kamp bij ons aan boord geweest omdat de Pax van Arnhem geen schipper had om te varen. Gelukkig hadden we al tijdens Sail Den Helder kennis gemaakt met Arnhem en het weerzien was gezellig. We hebben de hele week echt als één korps alle zaken geklaard, aan boord maar ook in de bootjes op het Amstelmeer.

Terwijl op zondag op de Noorderkroon een goed bezochte kerkdienst werd gehouden is al het varend materieel verplaatst van de Kooyhaven naar het Amstelmeer. Door de harde wind en regen waarbij de haven op het Amstelmeer aan lagerwal lag kon die dag niet worden gezeild.

Zondag avond konden wij als enige gebruik maken van het zwembad “Het Heersdiep” dat speciaal voor ons toegankelijk was. 240 personen op transport en ravotten in het zwembad (waarvan wij vier baden met glijbanen) in gebruik hadden. Grootse pret voor iedereen. Om half tien was iedereen moe maar voldaan weer terug op honk, de eerste vriendschappen waren gesmeed.

Maandag stond er nog een aardige hoeveelheid wind en kon wel worden gezeild met de WR1, de vletten en de RS Quest. Voor de kadetten een hernieuwde kennismaking met slechte weersomstandigheden waarbij gebreken aan zeil kleding al snel erg duidelijk werden. En dat terwijl er een lange zeildag stond gepland. In de ochtend wedstrijden, in de middag een selfie spel op het water en een avondzeiltocht. Het avond eten werd opgevoerd vanaf de korpsschepen. Helaas werd het programma in de war gegooid door het bus transport in de morgen. Hierdoor is de avondzeiltocht vervangen door de selfie zeilspel waardoor toch alle onderdelen aan de beurt zijn geweest.

 

 

Dinsdag was een wedstrijd dag voor het zeilende veld. na afloop van het zeilen stond de avond in het teken van overleven op zee. Demonstraties met vier vlotten, inhoud bekeken, overlevingspakken aan en alles wat erbij hoort met uitzondering van te water gaan want door blauw als was er een zwemverbod bij de schepen. evengoed een leerzame avond.

Woensdag was een dag om de haven. De helft van de kadetten ging op bezoek bij het Marine Museum terwijl de andere helft werd getrakteerd op een demonstratie van de marine brandweer die met groot materieel met hoogwerker waren uitgerukt om een “brand” te blussen op de Zeefakkel. In de middag werden de groepen omgedraaid zodat iedereen uiteindelijk het zelfde programma had gedraaid. De woensdag avond stond in het teken van de doop van de nieuwe kadetten. Altijd weer een dingetje. In totaal waren er dit jaar 79 nieuwe kadetten die gedoopt moeten worden, een klusje dat toch nog wel tijd vergt. Gelukkig is alles redelijk rustig verlopen en konden alle dopelingen met een nieuw certificaat aantonen dat ze nu echt ZEEKADET zijn.

Donderdag morgen stonden de laatste zeilwedstrijden gepland om dan in de middag alle materiaal bij het Amstelmeer weer transport gereed te maken om weer aan boord van de schepen te kunnen worden gezet. Donderdag avond toen het weer eens regende is besloten een filmavond te houden. Er werden drie “bioscopen” ingericht met drie verschillende genres film met een goede leeftijd spreiding in het aanbod. De drukst bezochte film was toch Pirates of the Caribbean. Bij ons aan boord was Berend Botje te zien, niet druk maar wel gezellig.

Vrijdag was al weer de laatste officiële dag van het kamp. In de morgen kwamen de bootjes terug van het Amstelmeer en konden aan boord worden genomen. De achterblijvers konden druk aan het werk met het schoonschippen van de binnenboel aan boord.

Om half vijf werd het zomerkamp formeel afgesloten met het sluitingsbaksgewijs waarbij ook alle prijzen werden bekendgemaakt en uitgereikt. Ons korps kon zich gelukkig prijzen met drie zeil trofeeën: Finn had landelijk de eerste plaats bij het vletzeilen, Luuk Groot landelijk de tweede prijd vletzeilen en Ryan Groot landelijk de derde prijs WR1 (sloep) zeilen. Een mooie oogst waar wij met ons allen erg trots op mogen zijn!

Hoewel wij oorspronkelijk het plan hadden zaterdag naar het Alkmaardermeer te varen om daar ons kamp af te sluiten met ontspannen watersport en schoonschip waren er een paar verstorende elementen. De spoorbrug in Alkmaar zou op zaterdag 12:00 uur voor onderhoud buiten bedrijf worden gesteld. Daar moesten we dus door heen om thuis of op het Alkmaardermeer te komen. De weersverwachting voor de zaterdag en zondag was zodanig dat in combinatie met de spoorbrug is besloten vrijdagavond te vertrekken en dan ter hoogte van Schagen overnachten om daarna op tijd door de spoorbrug van Alkmaar te kunnen en dan rechtstreeks op huis aan. We lagen om 13:00 voor de kant op ons vertrouwde plekje waar we na de laatste schoonmaak en controle om half vier ons eigen eind baksgewijs konden houden waar de splinter nieuwe zeekadetten hun doopcertificaat kregen uitgereikt. Wij hebben van Arnhem een geschenk in ontvangst genomen als dank voor hun verblijf aan boord.

Half vier: operatie stofwolk! Moe maar zeer voldaan zijn alle kadetten veilig naar huis kunnen gaan om te genieten van de vakantie met de eigen familie terwijl wij met zomerstop gingen. 2 september zullen wij elkaar weer uitgerust treffen op de eerste korpsdag na de zomer.