Afgelopen zondag 24 november vond op de Abel Tasman een oefening plaats van de Reddingbrigade Langedijk waarbij kadetten als slachtoffer werden ingezet. Naast onze kadetten was er ook een gediplomeerde simulatieslachtoffer van de Lotus vereniging.
Het doel van de Lotus vereniging is het opleiden van de benodigde lotusslachtoffers ten behoeve van het eerste hulponderwijs en deze zo veel mogelijk in te zetten bij de opleiding, training en examinering van de eerste hulpverleners. Het doel van de Cursus Lotus is het ontwerpen, ensceneren en uitvoeren van (ongevals)situaties ten behoeve van het onderwijs in de eerste hulp. Integratie van het ontwerpen en ensceneren enerzijds en het grimeren en acteren anderzijds.
Voorzien van instructies werd om half één alarm gemaakt bij de Reddingbrigade van een aanvaring van een binnenvaartschip met een spoorbrug. De leden van de Reddingbrigade moeten dan van huis naar het verzamelpunt, de boten bemannen en naar de plaats des onheils varen. Rond kwart voor één waren onze kadetten voorzien van hun instructies en kon het Lotus slachtoffer grimeren. Zij was van de trap gevallen in de machinekamer en was zwaar gewond aan haar been. De verwondingen van onze kadetten liep uiteen tussen compleet verward en in paniek zijn tot een gebroken enkel. De plaats waar ze gewond waren mochten ze zelf bepalen maar ze mochten zich niet verstoppen.
Even over één uur kwamen de twee boten van de Reddingbrigade aanvaren en kwamen langszij. Even klimmen om aan boord te komen! De leider van de actie nam contact op met Marc die als gezagvoerder optrad. Eenmaal uitgelegd wat er was gebeurd en met hoeveel opvarenden ze op weg waren konden de redders worden ingezet. de verwarde kadet aan dek was snel in beeld. Ook al snel was de gewonde in de machinekamer gevonden samen met nog twee anderen waarvan één een lelijke snee in zijn hand had.
Het vinden van de overige slachtoffers nam wat meer tijd in beslag door de onbekendheid van de omgeving waarin de redders moesten opereren. Een overzichtsplattegrond van het schip was niet bij de hand en er was ook niet naar gevraagd.
Om kwart over twee waren alle slachtoffers behandeld en klaar om overgegeven te worden aan de ambulance. Een korte debrief aan dek werd gebruikt om ook de ervaringen van de kadetten te polsen. Daarna was de oefening afgelopen en kon iedereen weer naar huis.
Een leerzame middag voor de deelnemers om te zien hoe anderen omgaan met calamiteiten en hoe nodig het is je omgeving snel in beeld te hebben. Voor ons dus de les een grote duidelijke plattegrond van het schip bij de hand te hebben voor het calamiteitenteam.