Wat doen wij?
Wat zou jij willen doen?
Zeekadetkorps Heerhugowaard: Dé allerleukste jeugdvereniging van Dijk en Waard
Pret hebben en maken met een serieus sausje
Wij zijn elke zaterdag met onze hobby bezig. We zeilen, roeien en wrikken, we bikken schuren en schilderen, we koken, we hijsen de vlag, we gaan op excursies naar musea (zeevaart)scholen bedrijven grote maritieme evenementen en natuurlijk gaan we ook op kamp zowel weekenden als zomerkamp, we ontmoeten andere kadetten van andere korpsen, we kunnen naar het buitenland op uitwisseling (als dat weer op gang is gekomen na Corona). We nemen ook deel aan nationale en lokale herdenkingen en feestelijkheden zoals dodenherdenking op de dam in Amsterdam en bij het monument op de Dreef in Heerhugowaard, koningsdag feest op ons stadhuis. Eigenlijk is er te veel om op te noemen.
Moet je al deze dingen al kunnen om zeekadet te kunnen worden? Nee, gelukkig niet. We nemen je van het begin af aan mee langs alle onderdelen en we leren je spelenderwijs hoe het moet.
Opleidingen
Als kadet leer je veel. Alles over de scheepvaart, zeilen, navigeren, techniek enzovoort. Wat je al weet is mooi meegenomen. Voor wat je niet weet nemen we je aan de hand mee in je “loopbaan” bij ons zeekadetkorps. Hiervoor gebruiken wij een “Monsterboekje”. In dit boekje staan alle skills die je per rang moet eigen maken.
Aspirant Zeekadet
De Aspirant Zeekadet volgt een instructietijd van 3 tot 6 maanden. Als de taken die vermeld staan in het monsterboekje allemaal zijn afgetekend wordt de Aspirant Zeekadet geïnstalleerd als Zeekadet der Derde Klasse. Een Aspirant Zeekadet heeft nog geen strepen.
Zeekadet Derde Klas
Op weg naar Zeekadet der Tweede Klasse werk je de taken uit het Monsterboekje af. Naast de Algemene Opleiding wordt je meegenomen naar het brevet Sloepgast 2. Als alle taken zijn afgetekend wordt de kadet bevorderd tot Zeekadet der Tweede Klasse. Een Zeekadet der Tweede Klasse wordt herkend door een dunne gele streep op de epaulet of mouw van het uniform.
Zeekadet Tweede Klas
Op weg naar Zeekadet der Eerste Klasse werk je weer aan de taken uit het Monsterboekje. Dit is het moment waarop je je eigen interesse in een vakgebied kan uitspreken. Voor dit “dienstvak” zijn aparte brevetopleidingen die met een takenboek worden doorlopen begeleid door een mentor. Als het monsterboekje en het dienstvak takenboek is afgetekend wordt de kadet bevorderd tot Zeekadet der Eerste Klasse. Een Zeekadet der Eerste Klasse wordt herkend door een dikke gele streep op de epaulet of mouw van het uniform.
Zeekadet Eerste Klas
De laatste stap in het monsterboekje moet leiden tot de bevordering tot kwartiermeester. Als ook nu weer alle taken van het monsterboekje en dienstvak takenboek zijn afgetekend wordt de kadet bevorderd tot kwartiermeester. Een kwartiermeester wordt herkend door twee dikke gele strepen op de epaulet of beide mouw van het uniform. Je bent dan onderofficier en treedt dan toe tot het middenkader. Je zal steeds zelfstandiger worden ingezet als baksmeester, bij karweitjes en als leermeester optreden voor de nieuwere leden.
Organisatie
Zeekadetten
Je kan beginnen als je 10 jaar bent (of bijna). Je begint als Aspirant zeekadet. Als je 11 jaar en drie maanden bent kan je zeekadet Derde Klas worden. Daarna komt Tweede Klas en Eerste Klas.
Onderofficier
Als je onderofficier bent, krijg je de leiding over een kleine groep zeekadetten. Je bent inmiddels toegetreden tot het middenkader van ons korps. Je begint als Kwartiermeester. Dan volgen er Bootsman, Schipper en Opper-Schipper.
Kwartiermeester
Officier
Als officier maak je deel uit van de leiding. Elke officier heeft zijn eigen dienstvak. Je begint als Zeekadetofficier der Derde Klasse. Dan volgen er Tweede Klasse, Tweede Klasse-oudste categorie en als laatste Eerste Klasse. Deze laatste rang is voor de Commandant van het korps.
Bestuur
Het korps wordt geleid door een bestuur. Dit bestaat uit een voorzitter, secretaris, penningmeester en enkele bestuursleden. Veel bestuursleden zijn zelf ook zeekadet geweest.
Kleding
Werkpak
De kleding die we op ‘normale’ korpsdagen dragen noemen we het werkpak. Het werkpak bestaat uit een blauwe werkbroek en werkhemd en een ‘witje’. Als het wat kouder is kun je hier ook nog een donkerblauwe commandotrui en/of een donkerblauw fleecevest bij dragen. Onder het werkpak dragen we zwarte werkschoenen.
Naast dat we er door deze kleding allemaal hetzelfde uit zien is het ook erg handig, zo wordt je eigen kleding niet vies tijdens het werk dat je verricht! Bovendien zit het werkpak makkelijk, waardoor je zonder problemen mee kunt doen aan alle activiteiten.
Uniform
Soms hebben we een bijzondere gelegenheid, bijvoorbeeld de start van het landelijke zomerkamp, de bevorderingen tijdens de ouderavond of helpen we bij de Dodenherdenking. Tijdens deze belangrijke bijeenkomsten dragen we natuurlijk niet onze normale kleren, maar dragen we ons nette pak, het uniform.
Projecten
Wij onderhouden alles zelf en kunnen daarom ook veel steun gebruiken. Projectgewijs wordt alles in goede banen geleid.
Vriend van
U kunt ons ook financieel steunen. U wordt dan “Vriend van de Abel Tasman”, ontvangt hiervoor onze nieuwsflits waarin wij u op de hoogte houden van de ontwikkelingen. U wordt ook uitgenodigd om mee te varen of aan boord te komen bij een speciale gelegenheid.
Sponsors
Natuurlijk kunt u ons ook met materiaal steunen. Wij kunnen veel gebruiken en onze wensenlijst is dan ook best wel lang.
Sponsorkliks
Als u online shopt kunt u ons ook steunen. Ga voor het online winkelen eerst langs onze link en wij ontvangen hiervoor enkele euro’s!!
Veel gestelde vragen
- Hoe oud moet je zijn om zeekadet te worden?
Je kunt vanaf 9 jaar zeekadet worden. Je begint als Junior kadet en je leert de weg aan boord kennen en je maakt kennis met alle onderdelen van het korps zodat je weet hoe alles heet en waar alles te vinden is.
- Hoe laat moet je aan boord zijn en dan tot laat?
Elke zaterdag beginnen wij met baksgewijs om 12.00u Hier wordt verteld wat er die dag op het programma staat. Aan het einde van de dag (17.30u) is er weer baksgewijs en daarna is de dag voorbij.
- En als ik opeens op zaterdag niet kan komen?
Iedereen die niet kan komen moet zich vooraf afmelden bij de commandant of eerste officier. Dit kan via een telefoontje, email of melding in de what’s app groep. Als niemand weet dat je er niet bent dan gaan we bellen.
- En als ik al weet dat ik zeekadet wil worden?
Dat is natuurlijk het allerleukste. Vul het inschrijfformulier alvast in en neem je ouder(s) mee (als je jonger dan 15 jaar oud bent) naar de Abel Tasman voor een gesprek met de commandant. Dat is allemaal snel geregeld!!
- Wat moet je meenemen als je komt kijken?
Natuurlijk je glimlach en veel zin. Trek je oude kleding aan en neem een regenpak mee. Wij eten altijd tussen de middag. De logistiekedienst maakt dan een maaltijd klaar. Kosten zijn € 1,50. In de pause kan je wat kopen in het winkeltje.
- En als er wat bijzonders op de zaterdag gebeurt?
Als het programma iets bijzonders wordt, doet de commandant daar een mededeling over via de email en what’s app groep. In de mededeling staan dan alle bijzonderheden vermeld.
- Mag ik ook overal mee gaan varen?
Ja dat mag, maar altijd onder begeleiding van een onderofficier. Als je eenmaal zeekadet bent, wordt je geleerd hoe je moet varen met de zeil- of wrik vlet.