Zaterdag 25 februari 2023

In alle vroegte is de technische dienst begonnen met het trekken van een kop van de hoofdmotor die na het laatste onderhoud een waterlekkage bleek te hebben.

Het was de laatste zaterdag van de maand en stonden we met openingsbaksgewijs in ons mooie daags blauwe uniform.

Na het doornemen van het programma gingen de kadetten omkleden. De aspiranten en derdeklassers hesen zich in de theetuin in overlevingspakken en kregen (gelukkig droog en niet te water) instructie in hoe je bij elkaar moet blijven en als je moet verplaatsen hoe dat dan weer gaat. Voor de meeste kadetten was het zwemmen in de pakken in plaats van zwemmen met de pakken maar dat mocht de pret niet drukken.

De tweedeklassers kregen verdere instructie in het maken van een goede oogsplits. Deze les is nodig omdat er 40 meter lijn klaar ligt die verbouwd moet worden tot zes nieuwe trossen voor de vletten. De trossen moeten met een oogsplts en een musketonhaak straks aan de ogen gehaakt kunnen worden aan de voor en de achterzijde van de vletten.

De eersteklassers en kwartiermeesters die niet waren ingedeeld gingen aan de gang met het onderhoud van de Hajo die op de kant ligt, het conserveren van de nieuwe luikenwagen

Ondertussen was de logistieke dienst voor pikheet (=lunch) verse taco’s aan het voorbereiden.

Na de lunch zijn de aspranten en derdeklassers verder gegaan met hun lessen lakken en zou er een begin gemaakt worden met het conserveren van de nieuwe roeiriemen.

De tweedeklassers werden gingen verder met de dag- en nacht seinen (navigatielichten) en dan vooral wat zie ik, hoe zien zij mij en hoe interpreteer ik wat ik zie.

Om vier uur was het weer tijd voor baksgewijs en kon de voorjaarsvakantie echt beginnnen.