Op zaterdag 24 december 2022 heeft de jaarlijkse herdenking plaatsgevonden bij het monument ter nagedachtenis aan de drie Britse bemanningsleden van de Blenheim P6895 UX-H die op 2 juli 1940 neerstortte in het weiland in Veenhuizen na een luchtgevecht met twee Duitse jachtvliegtuigen. Onder leiding van Michael Forrester, nazaat van een RAF militair, hebben drie zeekadetten assistentie verleend bij het ontvangen van de gasten, leggen van kransen, plaatsen van herinneringslichtjes. Michael heeft namens de Royal British Legion een krans gelegd. Na een minuut stilte en het blazen van de Last Post hebben Michael (in het Engels) en Saskia (in het Nederlands) twee “remembrance” gebeden uitgesproken.

Na afloop van de ceremonie werd in het dorpshuis nagepraat onder het genot van een beker warme chocolademelk. Onze kadetten kregen in het dorpshuis een speciaal bedankje voor hun aanwezigheid en mochten van de bezoekers een welgemeend warm applaus in ontvangst nemen.

 

Voor bijzonderheden van dit voorval: https://www.backtonormandy.org/the-history/air-force-operations/airplanes-allies-and-axis-lost/blenheim/8564-Blenheim8564.html