Zaterdag 16 september was eindelijk weer een “normale” zaterdag met “gewoon” zeilen, schiemannen en zwemmen. Het was echt het mooiste weer van de wereld, met als enige nadeel niet heel veel wind om te zeilen.

Het was kennelijk weer even wennen aan het zeiltuig want het optuigen duurde ongemeen lang waardoor de feitelijke tijd om te zeilen aardig werd gereduceerd.

Terwijl aan het einde van de middag een aantal kadetten weer aan het knopen gingen was er een deel dat in de roeivlet klom om zich voor te bereiden op de roeiwedstrijden in Alkmaar op 30 september. Om half vijf was bijna alles aan boord en kon er door liefhebbers worden gezwommen, waarschijnlijk voor de laatste keer dit kalenderjaar.

Op het eindbaksgewijs was er een verrassing voor Ryan, Luuk Groot en Finn. Hoewel de laatste twee verrast hadden ontdekt dat hun ouders bij het schip stonden konden ze gelukkig niet weten waarvoor.

Na de zeer geslaagde zeilprestaties in het zomerkamp was besloten aan het drietal het naast hogere brevet af te geven voor sloepgast. Ryan werd gebrevetteerd meestersloepgast, Finn en Luuk werden gebrevetteerd sloepgast één. Proficiat, wel verdiend.