De week van 24 juni tot 3 juli heeft de Abel Tasman in Den Helder gelegen voor het grootschalige evenement SAIL Den Helder 2023. Wij hadden aan de SAIL organisatie 10 bedden aangeboden om vrijwilligers van SAIL een onderdak te bieden. Gelijkertijd konden wij van dichtbij zien hoe het evenement zich voltrok. Versierd met verlichtingssnoeren met gekleurde lichtjes en overdag de grote ZKKNL vlag in de mast lagen we naast de Noorderkroon van ZKK Urk.

De week dat we er lagen hebben we gebruikt voor allerhande onderhoudsklusjes. Zo is over bakboord bij de wasplaats de nieuwe plaat gelast om de patrijspoort in op te hangen, zijn alle houten stuurhuisonderdelen in de olie gezet, is de theetuin verder geschilderd en is de hut van de commandant onder handen genomen. Ook de afvoergassenleiding van de tweede generator is nu geheel af en heeft de diesel even proefgedraaid om te uitlaat te testen.

Op de zaterdag van SAIL hadden wij alle kadetten uitgenodigd naar Den Helder te komen om een rondgag te maken over het evenement terrein dat naast SAIL ook de Marine Dagen betrof.

Met Zeekadetkorps Arnhem was ook voor die dag afgesproken. Omdat zij bij ons aan boord het zomerkamp zullen bijwonen was het plan geboren kennis te maken op een zaterdag en welke dag was daar beter voor geschikt dan de zaterdag van SAIL. Na een eerste kennismaking en de lunch werd koers gezet richting evenemententerrein waar we konden kijken naar mooie statige driemasters, twee masters die gebreoderlijk afgeneerd lagen naast de modernste scheoen van Defensie. Nich Scholten van ZKK Arnhem, gedetacheerd op de Zr.Ms.Holland kon mooi een rondleiding geven over het machinekamercomplex van deze OPV, buiten de normale voor bezoekers opengestelde ruimten.

ZKK Den Helder verzorgde rondvaarten voor ons aan boord van hun landingsvaartuig om het geheel ook eens vanaf het water te kunnen bekijken.

Na afloop zijn we gezamenlijk terug gelopen naar de Abel waar Wiebrand het warme avondeten verder afrondde. Rond zeven uur werd weer afscheid genomen van de kadetten en kader van ZKK Arnhem die per auto weer retour gingen naar Arnhem.

In de avonduren zijn de verschillende optredende bands bezocht en de kermis is niet ongemoeid gelaten.

Zondag was er voor vertrek van de grote zeilschepen een kerkdienst aan boord van de Noorse “Statsraad Lehmkuhl”. Het vertrek van de vloot was door de weersvoorspelling een uur vervroegd. Op de rede van Den Helder was het vertrek een imposant gezicht.

Maandag na alle drukte konden we weer koers zetten naar Heerhugowaard waar we tegen half vier afmeerden op onze normale plaats. Een soort “pre zomerkamp” was weer ten einde.