Opleiding

Ontspannen leren

Het Zeekadetkorps Heerhugowaard is een maritieme vereniging: je wordt er officieel, maar op een ontspannen manier opgeleid tot zeekadet. Dat betekent dat er ook wel wat theorie bij komt kijken over varen en zeilen en over bijvoorbeeld veiligheid en techniek. Gelukkig hoef je daarvoor niet de schoolbanken in, want alles gebeurt aan boord van het korpsschip Abel Tasman en de lessen sluiten direct aan op de praktijkoefeningen.

Om te beginnen leren aspirant-zeekadetten de weg aan boord kennen en ze maken kennis met allerlei scheepsbenamingen. Direct ligt daarbij de nadruk op de belangrijkste aspecten aan boord van een schip: veiligheid en werken in teamverband.

En dan leert een zeekadet natuurlijk als eerste goed roeien en zeilen. De diploma’s die je daarvoor bij ons kunt halen, worden brevetten genoemd. Het is bovendien mogelijk om bij ons watersportdiploma’s te halen die door de Commissie Watersportopleidingen (CWO) zijn erkend, zoals Kielboot I, II en III voor zeilers.

Al na enkele brevetten kunnen de jongens en meisjes zeekadetten een richting kiezen waarin zij meer brevetten willen halen: nautische, technische, logistieke of verbindingsbrevetten. We noemen dit: dienstvakken. Je kunt bij het Zeekadetkorps tot een hogere stand of rang worden bevorderd, compleet met een extra streep op de mouw van je uniform.

Behalve alle praktijkoefeningen en theorielessen is er vooral veel aandacht voor ontspanning: lekker roeien, zeilen, zwemmen en met elkaar een gezellige dag doorbrengen.

Verschillende dienstvakken

De zeekadetten krijgen aan boord van het korpsschip les in alles wat hem of haar tot een zeeman maakt. Tegelijkertijd worden in teamverband en zelfstandig het schip en de apparatuur onderhouden.

Elke zeekadet moet het algemene dienstvak Sloepgast 2 behalen en wie graag bij het Zeekadetkorps Heerhugowaard wil horen, lukt dat ongetwijfeld.

Vanaf Zeekadet der tweede klasse kun je verschillende dienstvakken kiezen die aansluiten bij jouw interesses:

  • de nautische dienst: deze dienst is verantwoordelijk voor alles wat er aan dek en met de (kleine) vaartuigen gebeurt; daar hoort ook scheepsonderhoud bij, zodat het schip in goede staat blijft;
  • de technische dienst: motoren, elektriciteit, leidingen en alles wat draait valt onder deze dienst;
  • de logistieke dienst: hieronder vallen onder meer warenkennis, hygiĆ«ne, het bereiden van maaltijden, zorgen voor elkaar en het verlenen van eerste hulp;
  • de verbindingsdienst: basiskennis van elektronica, wisselstroom en radiogolven en zendamateur, het morsealfabet, marifonie en seinvlakken.

De leerstof is ontwikkeld in samenwerking met de CWO-opleidingen, het Rode Kruis en de Koninklijke Marine. Een zeekadet kan uiteindelijk ook het klein vaarbewijs 1 en 2 of het MARCOM-B diploma behalen.

Rangen en standen

Bij het zeekadetkorps dragen we een uniform dat lijkt op een van de marine. En net als bij de marine en de koopvaardij kennen we aan boord van het korpsschip zogenaamde standen en rangen. Dat is handig, want elke stand of rang is herkenbaar aan onderscheidingstekens op de uniformen en die maken duidelijk wat je van de ander kunt en mag verwachten aan kennis, vaardigheden, ervaring en verantwoordelijkheden.

Standen: van Aspirant-zeekadet tot en met Zeekadet der eerste klasse.
Rangen: van Kwartiermeester tot en met Zeekadetofficier der eerste klasse.

De Commandant heeft de leiding bij een zeekadetkorps en hij of zij wordt daarin bijgestaan door een aantal officieren. De onderofficieren vormen het middenkader.