Je staat op 4 november op de Algemene Raad vergadering even koffie te drinken en je praat even met Joop van Diest. Voor je het weet heb je met een handdruk een scheepje gekregen. Of wij een bootje wilden hebben die precies aansloot bij onze wensen. Ja maar wat kost suks? Nou Niets, was het antwoord. Je moet haar alleen in Heerhugowaard zien te krijgen. Als zij maar weg is voor het dienstverband van Joop zou eindigen.

Na de vergadering eerst maar naar boord terug om te zien hoe het kader zou reageren. Verstomd maar buitengewoon enthousiast. Wouw en nog eens Wouw.

Drie weken later gingen Robin en Tycho even naar Lelystad om de technische staat te kijken en te bepalen hoe we haar zouden overvaren naar Heerhugowaard. Daar raakte Robin in gesprek met Nick Steffens die toevallig bij Jos Blom transportbedrijf werkt. Valt volgens mij wel te regelen. Even de baas bellen.

En nu 2 december 2023 staat er een boot op de kant in Heerhugowaard. Nick is in alle vroegte begonnen de boot op te laden in Lelystad.

Om half twee na een snelle pikheet en het uitdelen van de chocoladeletters, want het was ook nog even Sinterklaas, werden de zwemvesten en dikke truien gepakt. Alle kadetten trotseerden de kou en zij zijn met twee roeivletten en de op zijn laatste benen varende zodiac naar de loswal vertrokken om de Mariejanne feestelijk te begeleiden naar haar nieuwe ligplaats bij de Abel Tasman.

Dieter Broek die de Mariejanne aan Zeekadetkorps Amsterdam had geschonken toen hij stopte met de rondvaarten bij Egmond aan Zee, was ook aanwezig bij de te water zetting. Eenmaal drijvend hebben onze techneuten samen met Dieter de systemen van de motor opgelijnd en een spannend moment: de druk op de startknop. Onder luid gejuich sloeg de motor aan! Het moet niet gekker worden.

Na een klein proefrondje en onder aanwijzing van Dieter zijn daarna te beide vletten op sleep genomen en is koers gezet naar de Abel Tasman, de nieuwe thuishaven van de Mariejanne.

Voor de veiligheid, er was de indruk dat de koeling niet goed was, zijn de laatste meters naar de Abel gemaakt als sleep achter een roetvlet, maar dat mocht de pret niet drukken.

Na afscheid nemen van Dieter en de belofte in contact te blijven kon de eerste actie met de Mariejanne worden ondernomen: het nemen van de foute kerst foto. Een jaarlijks terugkerend gebeuren voor onze kerstkaart.

Tot op het bot verkleumd kon kwart over vier sluitingsbaksgewijs worden gehouden. Een spannende en mooie dag die in onze geschiedenis mag worden bijgeschreven.

Met dank aan Joop van Diest, Zeekadetkorps Lelystad, Nick Steffens, Jos Blom transport bv die alleen hebben bijgedragen aan deze mooie gedenkwaardige dag voor ons korps.