Vandaag, 25 maart, stond in het teken van de Inspiratie dag die door het HB en het NOVA College IJmuiden was georganiseerd op de school in IJmuiden.  Al vroeg waren we met de bus op stap om na het oppikken van Alkmaar om half tien in IJmuiden aan te komen.

Er was weer een mooi programma in elkaar gedraaid met realiteit en simulatie die elkaar mooi afwisselden. Zo is er gevaren met een loods tender (heeft natte pakken opgeleverd) maar ook zijn calamiteiten bestreden in de machinekamer simulator waar kokende brandstofleidingen en gecrashte hoofdmotoren en hulpdiesels veel lawaai veroorzaakte door een opstapeling van alarmen. En dan maar zoeken wat het was tot uiteindelijk het hele systeem met de PC opnieuw moest worden opgestart omdat er niets meer te redden viel.

In de brugsimulator kon bij toerbeurt een echt schip bestuurd kon worden vanaf afgemeerd aan de kade tot buiten de haven hoofden. Waar nog niet iedereen van was overtuigd is dat er tussen vol vooruit stop en vol achteruit nog meer standen te vinden zijn.

 

Ook het loodswezen was goed vertegenwoordigd zowel met een loods tender die gevaren heeft maar ook met een praatje over hoe je loods kan worden en hoe dat in de praktijk werkt.

De lunch was een goed georganiseerde broodjeslunch met meer dan genoeg keus voor alle smaken en iets kouds te drinken. Na afloop van de middag zijn groepsfoto’s gemaakt maar of die gelukt zijn is nog maar de vraag! Lastig hoor om zoveel mensen opgesteld te krijgen zodat ook daadwerkelijk iedereen voor de fotograaf te zien was.

Alweer iets wat niet iedereen te zien krijgt en kan doen.

HB en NOVA College heel hartelijk dank voor de geboden dag.