Het Hemelvaatkamp van 18 tot 21 mei dat wij samen met Den Helder doorbrachten op het Alkmaardermeer was vooral zonovergoten met goede zeilwind. Er is veel gezeild en geroeid, plastic geruimd en weer gezeild.  En voor de niet watersporters was er natuurlijk ook altijd nog onderhoud aan boord.

Op donderdag vertrok de Abel Tasman rond drie uur van de vertrouwde ligplaats met onze kadetten en de kadetten van Den Helder met bestemming de Dodde in het Alkmaardermeer. De onderofficieren van Den Helder waren al eerder uit Den Helder vertrokken met hun landingsvaartuig (LCA). Aan het einde van de middag kwamen de schepen bij elkaar voor anker op onze vaste stek vlak om de hoek van de Alkmaarse Roei en Zeil Vereniging.

Na het voor anker komen zijn de vletten te water gezet en opgetuigd voor de komende dagen. Na een “gezonde” portie patat met kroket werd in de avond werd een avondspel op de wal gehouden: Levend Stratego.

Op vrijdag na het ontbijt is een begin gemaakt met de instructie tactiek voor het zeilen van een wedstrijd en hoe je moet starten. Na de lunch zijn deze lessen omgezet in de praktijk door drie zeilwedstrijden te zeilen tegen elkaar. Omdat Den Helder helaas heen vletten mee had zijn de bemanningen gemengd en is er met iets te volle boten gezeild, maar dat mocht de pret niet drukken. Finn eindigde tweemaal met zijn vlet als eerste, een puike prestatie die in het grote zomerkamp mag worden herhaald. In de avond de onvermijdelijke avondspellen: menselijke trossenknopen en touwtrekken en zeekadetrugby

Zaterdag stond in het teken van de plasticruimdag met de Rotary van Heerhugowaard-Langedijk. De Rotaryleden kwamen met ruim twintig mensen verdeeld in drie grote motorsloepen en per as, opgepikt door de LCA van Den Helder. Na aankomst van de Rotary werden eerst de acht riemen en 10 dollen, die mede door een schenking van de Rotary konden worden gekocht, feestelijk overgedragen. Daarna ging alle hens, Rotary leden en kadetten, in de vletten en roeiend werd de over van het meer opgezocht. Er stond eigenlijk te veel wind om dit goed te kunnen doen en de over had veel steenblokken dicht bij de kant waardoor het ruimen werd bemoeilijkt. Het meer bleek schoner dan verwacht, er is maar weinig plastic buitgemaakt. Terug op de Abel Tasman had iedereen enthousiaste verhalen over deze belevenis. Na een uitgebreide broodjeslunch met lekkere soep vertrokken de leden van de Rotary weer terug naar Heerhugowaard.

In de middag stond te veel wind om goede metingen te doen naar micro plastic zodat de zelfgemaakte sleepfilters schoon zijn gebleven en de kadetten gebruik konden maken van de goede wind om weer te zeilen. Na de nassi hap was het tijd voor een avondspel: handicap race waarbij door onderdelen op te halen weer een zeilende vlet kon worden opgebouwd en daarna een tocht naar pannenkoekeneiland.

De zondag morgen om tien uur vertrok de LCA met de kadetten van Den Helder weer naar huis, een vaartocht van ruim zes uur. Wij konden nog even zeilen maar daarna moesten ook wij aftuigen en de vletten aan dek zetten. Na de lunch werd anker opgegaan en koers gezet naar onze vertrouwde stek in Heerhugowaard waar we even na drie uur konden afmeren. De laatste zaken opruimen en na baksgewijs zat dit geslaagde hemelvaartkamp er weer op. Moe maar voldaan op huis aan.