Hoewel onstuimig in de aanloop, de beschikbaarheid van een schipper, hebben we wel een draaiende hoofdmotor, staat de regulateur wel op tijd op zijn plaats om zo maar een paar dingen te noemen, konden we op donderdag 26 mei vertrekken richting Alkmaardermeer voor een kamp tot de zaterdag middag. De temperatuur was goed maar er stond wel wat veel wind. Rond half twee lagen we voor anker en kon de pret beginnen. Vletten te water en de zodiac en de middag besteed aan lessen voor alle kadetten in basis zeil praktijk. ’s Avond was er een avondspel op het veldje aan de kant van de Dodde en na afloop konden de roodgekleurde koppies te bed.

Na kennelijk een goede nachtrust stonden de eerste kadetten al om even uur aan dek te stuiteren, klaar voor de tweede zeildag. Het was iets kouder dan op donderdag, maar er stond iets minder wind en dat was wel zo prettig. Toch maar insmeren vandaag! Zon en wolken wisselden elkaar af. In de ochtend is weer les gegeven in de techniek van het ronden van boeien en het op tijd door de startlijn heen gaan na het startschot. Na de lunch en corvee kon het geleerde in de praktijk gebracht worden in een wedstrijd tussen de beide vletten. Als eerste waren de beoogd sloepcommandanten van aanstaand zomerkamp aan de beurt. Na zoeken naar de juiste boeien die de baan vormden kwam het op inzicht en stuurkunst aan. Deze wedstrijd werd gewonnen door de vlet van Bastiaan en Julian werd tweede. Daarna kwamen de andere kadetten aan de beurt om het roer over te nemen en zelf te ervaren hoe het is om een wedstrijd te zeilen. De tweede heat tussen Stijn en Guido werd in het voordeel beslist van Guido die een verrassend strakke wedstrijd zeilde. De laatste heat was tussen Quentin en Finn. Deze wedstrijd werd gewonnen door Quentin, erg goed gedaan. De vletten werden afgetuigd en gereedgemaakt voor de roeiwedstrijd die zaterdag morgen op het programma stond.

Na een kort avondspel en rennen op het veldje werd een rustige avond in het dagverblijf gehouden met het kijken van de film de schippers van de Kameleon. Uiteraard met popcorn want dat hoort bij de film en ook Kjell heeft een deel van zijn snoepvoorraad beschikbaar gesteld. Na het douchen denken wij dat iedereen om half elf op bed lag. Wel stiller dan de avond ervoor.

Zaterdag morgen na het ontbijt zijn de bakken in de vletten gegaan om tegen elkaar te roeien. Evie was de commandant van de vlet van bak 1 en Lucas (denk aan je arm!!!) de vlet van bak 2. Onwennig voor beide commandanten moest een “schaatsbaan” geroeid worden om het schip heen. De eerste ronde even uitproberen, hoe werkt de wissel in de baan en hoe ver moet je in de buitenbocht om de boei heen roeien en hoe houd ik de bemanning in het gareel.

Daarna werden twee wedstrijden geroeid van elk twee banen rond het schip. Bak 1 had zijn zaken het eerst en het meest in het gareel en zij konden de wedstrijden dan ook ruimschoots winnen. Aan de kant van bak 2 moest nog wat langer worden gestreden voor enige regelmaat. Bak 1 kreeg als hoofdprijs elk een lolly en bak 2 kreeg als troost prijs ook elk een lolly.

Vletten aan dek en klaarmaken voor de terugtocht naar onze vaste ligplaats. Onderweg terug weer een grote slag geslagen in het generale schoonschip. Het is iets dat aandacht nodig blijft hebben. Dankzij de zeer scherpe stuurkunsten van Wiebrand waren we rond drie uur weer ter plaatse en lagen we half vier afgemeerd. De laatste zaken schoonmaken opruimen en afsluiten kon het sluitingsbaksgewijs om half vijf worden gehouden en konden we moe maar voldaan op huis aan.