Veel meer kan je niet in één weekend krijgen als in dit Paas weekend.

Eerst was daar vrijdag 29 maart met de Cityrun Dijk en Waard by Night. De organisatie onder leiding van de Junior Kamer Heerhugowaard had ons korps uitgekozen als goed doel om te sponsoren dit jaar. Met vele korpsleden zijn we dan ook vrijdag avond getuige geweest van deze grote happening. Met drie lopers in het veld, vrijwilligers ingezet door de organisatie en een bemande kraam waren we goed vertegenwoordigd. We wisten dat we sponsorgeld zouden krijgen maar toen de cheque werd uitgereikt werd het Wiebrand bijna te veel. Wij mochten een cheque ter waarde van € 5000 euro in ontvangst nemen en dat was alle verwachtingen te boven. Wij zijn heel dankbaar voor deze geste die we veelal ten gunste van de kadetten willen laten komen en niet meteen in de exploitatie van ons schip.

Nauwelijks bekomen van de schrik was het tijd om ins voor te bereiden op onze relatiedag. Naast alle gasten die we mochten ontvangen waren er toch wel twee bijzondere gasten: de Burgemeester van Dijk en Waard en Dieter Broek.

Na een bijzonder woord van welkom aan de burgemeester konden we Dieter in het zonnetje zetten. Dieter was een van de oorspronkelijke eigenaren van de rondvaart boot op zee in Egmond. Na donatie van het scheepje aan Zeekadetkorps Amsterdam is het scheepje na andere omzwervingen bij ons terechtgekomen met dank aan Zeekadetkorps Lelystad bij wie de Mariejanne overtallig was geworden.

Na het welkomstwoord was het tijd om aan dek (helaas in de regen) te kijken naar het binnenvaren van de Mariejanne in haar nieuwe glorie. Het is nog wel een “work in progress” maar een bootje van onschatbare waarde. Zo hebben we ook onze nieuwe whaly in gebruik mogen nemen die we hebben kunnen aanschaffen door ruime sponsoring van het Hoofd Bestuur in de vorm van het Zeekadetfonds van de Samenwerkende Maritieme Fondsen en een omvangrijke steun van de Stichting het Nut uit Heerhugowaard. Bastiaan heeft met “Quicknut” de naamwedstrijd gewonnen en als bij weer terug is van varen ligt zijn prijs op hem te wachten.

De rest van de middag is besteed met rondleidingen door de kadetten over ons erfgoed en rondvaarten met de Mariejanne, een plek waar Dieter niet weg was te slaan.

Om vier uur werd met het sluitingsbaksgewijs en het neerhalen van de vlaggen de relatiedag beëindigd en is afscheid genomen van de familie Broek en van de Burgemeester. Bij het afscheid meldde de Burgemeester zeer onder de indruk te zijn van de kadetten en het werk waar zij voor staan.

En toen was het weekend nog niet voorbij. Marc van IJperen ligt met zijn schip de Oranjeborg in het droogdok bij Damen Shiprepair & Converison in Amsterdam en wij kregen een uitnodiging om op tweede Paasdag daar een bezoekje te brengen. In totaal met 9 man zijn we naar Amsterdam gegaan en hebben een bijzonder indrukwekkende rondleiding gekregen over het reuze gevaarte dat daar in dok lag. Zeer indrukwekkend allemaal.

Cityrun Dijk en Waard

Relatie dag 2024, bezoek Burgemeester

Bezoek Damen Shiprepair & Conversion