Het jaar 2023 is weer ten einde en dat betekent voor ons korps weer oudermiddag met bevorderingen en het traditionele kerstdiner.

Een dagje dus van veel verkleden: eerst werkpak om het geheel op tijd klaar en schoon te krijgen om de ouders te ontvangen, daarna snel omkleden in daags blauw voor de ontvangst van de ouders. Voor zes van onze kadetten was dit de eerste kennismaking met het mooie uniform dat ze vandaag voor het eerst aan hadden voor hun eigen aanstelling als zeekadet derde klas. Zo trots als een pauw gehesen in het nieuwe pak werden de ouders ontvangen die minstens net zo trots keken naar hun kinderen die na de eerste aanloop toch waren blijven plakken bij onze club.

Na een terugblik op 2023 waarbij meer gebeurd is dan dat je hebt onthouden als je alle happeningen op een rijtje hebt gezet. Er waren vele hoogtepunten in 2023 en het zal niet meevallen dit in 2024 te evenarnen hoewel……

We hebben vandaag een nieuwe kwartiermeester kunnen aanmaken, Bastiaan, en zes eerste klassers: Guido, Luuk Droog, Luuk Groot, Lucas, Finn en Quentin. Guido werd gelijktijdig aangesteld als dienstdoend kwartiermeester vanwege zijn baksmeesterschap. Zo was er ook weer ruimte voor nieuwe tweede klassers: Jorrit, Femke en Colin. Zoals gezegd zes nieuwe derde klassers Nynke, Huub, Sebastiaan, Bruce, Ronan en Thijs. Tot haar verrassing werd Nynke meteen bevorderd tot zeekadet tweede klasse omdat ze heel lang als aspirant had meegelopen door een inmiddels verwijderde leeftijdsgrens om derde klas te worden. Na de formele onderdelen konden we nog gezellig nazitten met elkaar.

Na het vertrek van de ouders was het tijd voor nogmaals omkleden: foute kersttruien en kleding die eventueel besmet mocht worden met druipende vleesjes en sausjes van de gourmet. We hebben een heel erg geanimeerd diner kunnen houden dat werd afgesloten met een Crè­me brûlée van eigen maak. Voor het toetje hebben wij als korps Linda heel hartelijk bedankt voor haar inzet als vrijwilliger in de logistieke dienst. Door een carrière switch met haar man samen is ze helaas (nu nog niet) in staat haar vrijwilligers werk te blijven doen op het peil dat zij zelf aanhoudt.

Om negen uur was alles opgeruimd en de kerst weer op de watertank geplaatst. Klaar om het nieuwe jaar te ontvangen op 13 januari.

Op 24 december in de achtermiddag vond de jaarlijkse kranslegging plaats bij de graven van de drie Engelse oorlogsvliegers die bij Heerhugowaard waren neer gestort en omgekomen.

Onze kadetten stonden als ere wacht bij de deur om de gasten binnen te laten. Door het barre weer is het programma omgezet in een slecht weer programma waarbij de kransen met een klein gezelschap naar de begraafplaats zijn gebracht opgesloten tussen twee oude militaire voertuigen. De hoornblazer heeft het slechte weer getrotseerd en zo kon toch nog de Last Post gespeeld worden voor de kransen werden gelegd terwijl in het dorshuis een aangepast programma werd gepresenteerd.

Na retour van de kranslegging kon het programma voortgezet worden met een woord van Loco Burgemeester John Does, en een muzikale omlijsting met live zang. Voor iedereen naar huis ging mocht ik de ceremonie afsluiten met woorden zoals aan het einde van een remembrance viering in Engeland worden gebuikt:

When you go home, tell them of us and say, For your tomorrow, we gave our today. Een waardige bijeenkomst die tot mijn verbazing zeer goed was bezocht.

En nu is het tijd voor een welverdiende winterstop.