De vloot

Zeekadetkorps Heerhugowaard: Dé allerleukste jeugdvereniging van Dijk en Waard

Abel Tasman

Het korpsschip Abel Tasman is een binnenvaartschip uit 1896 dat geheel door de vereniging zelf is omgebouwd. Het schip is geschikt voor alle binnenwateren en biedt slaapplaats aan een veertig-tal zeekadetten. Aan boord bevindt zich een grote wasplaats met douche en wasmachine en de kombuis is volledig uitgerust om voor een grote groep goed en verantwoord te kunnen koken. Aan goede voeding wordt aan boord dan ook veel belang gehecht.

RS Quest

Dit snelle zeilbootje wordt gebruikt om de zeekadetten te leren varen in een snelle, polyester, zeilboot. Het zeilen is totaal anders dan in een beenhakker. Met de RS Quest worden regelmatig zeilwedstrijden gehouden met andere korpsen door heel Nederland en waar mogelijk ook met buitenlandse zeekaderkorpsen.

Motorsloep Mariejanne

Sinds december 2023 heeft on korps de beschikking over een motorsloep de Mariejanne. Deze sloep hebben we gekregen van ZKK Lelystad omdat ze er daar geen emplooi meer voor hadden. Wij dus wel!!

De Mariejanne heeft al een lange geschiedenis en is in Noord Holland geen onbekend gezicht, zij het dat dit een nieuwe omgeving is waar zij rond vaart. Voorheen was de Mariejanne te vinden op het strand van Egmond waar zij als rondvaartboot werd ingezet door Dieter ##.

Beenhakkers

De (drie) stalen vletten worden gebruikt om elke zeekadet te leren zeilen, roeien of wrikken. Deze 6 meter lange vlet kan tegen een stootje en je kunt hier gemakkelijk in leren zeilen. Het roeien en wrikken gaat wat zwaarder als je nog een jonge kadet bent, maar door genoeg te oefenen en de techniek te leren, kunnen ook de jongere zeekadetten met de vletten overweg.

Zeilen in WR-1 sloepen

Tijdens de zomerkampen wordt er vaak gezeild in de WR-1 sloepen. Deze WR-1’s zijn dan in bruikleen van de Koninklijke Marine.