Activiteiten

Elke zaterdag hebben we korpsdag van 12:00 tot ongeveer 17:00 aan boord van de Abel Tasman.

Zeekadetkorps Heerhugowaard: Dé allerleukste jeugdvereniging van Dijk en Waard

Wat deden we in 2023

Hier vind je de knop naar het jaarrapport 2023 zonder financiële bijlage.

 

 

Activiteitenplan 2024

In dit plan zijn de activiteiten op een rijtje gezet. Er zijn zoals je kan zien allerlei verschillende activiteiten op het programma in 2024. Zoals nu wordt voorzien zal het landelijke zomerkamp in Medemblik worden gehouden. Je ziet ook weekendkampen gepland. Hoewel ze zijn opgenomen is de werkelijke datum afhankelijk van het rooster van Wiebrand. Het kan dus zijn dat de genoemde weekendkampen licht moeten verschuiven. Voorlopig laat het rooster van Wiebrand deze data toe.

Wat doen we lokaal op een zaterdag?

Met uitzondering van de zomermaanden en rond kerst/nieuw jaar komen de kadetten elke zaterdag bij elkaar aan boord van het korpsschip.

De korps dag begint met baksgewijs (marineterm voor appèl). Op baksgewijs wordt de Koninkrijksvlag  op de achtersteven en de Korpsvlag aan de bakboords ra van de mast op het voorschip gehesen. Daarna wordt het programma van de dag toegelicht en de kadetten voor verschillende activiteiten ingedeeld.

De middag is opgedeeld in drie blokken:

1. Theorie/praktijk

2. Pikheet (pauze moment met eten, snack en drinken)

3. Theorie/praktijk

Op een korpsmiddag wordt zowel theoretische kennis bijgebracht van allerhande nautische zaken maar ook wordt de theorie in de praktijk gebracht. In de winter maanden vindt veel meer theorie plaats omdat activiteiten op het water dan vaak niet mogelijk zijn. Naast de theorie wordt ook aandacht besteed aan het onderhoud van het schip. En ook hier weer zowel in theorie als in de praktijk.

Wij gaan ook (varend) op kamp

Elk jaar worden ook verschillende kampen georganiseerd: weekendkampen, een hemelvaart kamp en natuurlijk het zomerkamp. Het zomerkamp zal meestal een landelijk evenement zijn hoewel we er soms ook voor mogen kiezen zelf iets te organiseren.

Tijdens deze kampen wordt het geleerde in de praktijk gebracht; de hofmeesters slaan aan het koken, de machinisten zorgen dat alles blijft draaien en de nautische dienst zorgt dat het schip gevaren wordt. Daarnaast wordt veel tijd besteed aan zeilen, roeien, het maken van trektochten, zwemmen en ga zo maar door; alles op, rond in en met het water.

Wat doen we Landelijk?

Landelijke presentatie vindt plaats bij de grote herdenking op de Dam op 4 mei en bij het Indië monument op 15 augustus. Bij de jaarlijkse herdenking van Michiel de Ruyter is het Zeekadetkorps Nederland ook betrokken. Verder presenteert Zeekadetkorps Nederland zich bij grote maritieme festiviteiten zoals SAIL Amsterdam, SAIL Den Helder, Wereldhavendagen, Maritieme week.

 

Wat verder weg?

Over de wereld zijn in verschillende landen aan ons gelijksoortige zeekadetkorpsen actief. In het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw heeft Nederland samen met nog negen andere landen de International Sea Cadet Organization opgericht. Deze organisatie stelt zich ten doel

  • Internationaal en intercultureel begrip, welwillendheid en vriendschap bevorderen bij jongeren die geïnteresseerd zijn in nautische activiteiten;
  • de uitwisseling van zeekadetten tussen lid organisaties op officiële basis te bevorderen;
  • een forum bieden voor de uitwisseling van informatie en ideeën over lid organisaties en uitwisselingen van jongeren.

De mogelijkheid bestaat dat de Nederlandse zeekadetten naar Canada, Verenigde Staten, Groot Brittannië, België, Japan, Zweden, Hong Kong, Zuid-Afrika, Bermuda en Korea kunnen gaan, om daar kennis te maken met andere zeekadetten en hun cultuur terwijl wij uit het buitenland kadetten in Nederland ontvangen in ons Landelijke Zomerkamp.