Dinsdag 10 mei was onze Abel Tasman het slachtoffer van twee verschillende branden die door de jeugdbrandweer gelukkig op correcte wijze konden worden bedwongen. De eerste brand in hut 12 met doorslag naar de ruimte voor de douche was voor de jongeren wel een wenproces. Als je niet anders dan huizen of schuren gebruikt om te oefenen is een schip in een keer echt wat anders. Veel kleine ruimtes, veel kennis die je dan wel boven water moet weten te halen, veel slang (gelukkig geen water) kortom gewoon hetzelfde maar toch anders. Bij het vervolg onderzoek stuitten de staalvoerders 1 en 2 na een deurprocedure op een slachtoffer die goed kon worden afgevoerd.

Na de debrief en limonade kon aan de tweede oefening worden begonnen.

De tweede brand ontstond in het officiersverblijf waar de commandant nog net het vege lijf wist te redden hoewel hij veel rook had ingeademd en voor oefening afgevoerd werd naar het ziekenhuis voor onderzoek. Het geleerde van de eerste oefening werd vlot ingezet en deze oefening verliep dan ook vlot en met veel inzet.

De jeugdbrandweer is een zijtak van de brandweer van Heerhugowaard. jongeren vanaf 13 jaar worden daar opgeleid een geïntroduceerd in de fijnere achtergronden van brand en de bestrijding ervan. Regelmatig zijn er wedstrijden tussen de verschillende jeugdbrandweer groepen in een regio. Zo zal de jeugdbrandweer van Heerhugowaard volgende week aan een wedstrijd deelnemen in Den Helder. De vereniging draait op het moment goed en heeft zelfs een wachtlijst van geïnteresseerde kinderen.

 

Meer informatie vind je op: https://www.jeugdbrandweer.nl/