Zoals gebruikelijk heeft ons korps positief gereageerd op het verzoek van het lokale bestuur van de stichting 4 en 5 mei om onze medewerking te verlenen bij de kransligging bij het monument op de Dreef.

Kwart over zeven marcheerden wij vanaf de Bolle Buik naar het veldje tegenover het monument. Daar aangekomen traden de jongens bij de vlag uit en ook de kransdragers. Vrij snel daarna kwam Scouting aan van de stille tocht en die sloten op ons aan op het gras.

Om half acht arriveerde de stille stoet die werden bijgestaan door de slagwerkgroep Heerhugowaard e.o.

De muzikale ondersteuning van de ceremonie werd verzorgd door gedragen muziek van de Fanfare Hou en Trouw.

Na een openingswoord door een lid van het comité 4 en 5 mei werden twee gedichten voorgedragen door Mevr. Conny Vermeij en Naomi van Westen van het Huygenscollege waarna het aanwezige kinderkoor twee liedjes ten gehore brachten.

Om een minuut voor 8 speelde de tamboer van Hou en Trouw Taptoe waarna om precies 8 uur twee minuten stilte in acht werd genomen. De stilte werd afgesloten door het spelen (Hou en Trouw) en zingen (kinderkoor en aanwezigen) van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus.

Na deze plechtigheid was het woord aan de burgemeester Maarten Poorter namens de gemeente Dijk en Waard, die inging op het begrip vrijheid en wat voor verschillende vormen vrijheid kan hebben. En de geweldige keuzes waar je voor staat als je tot actie moet overgaan, dilemma’s die nauwelijks zijn te bevatten.

Hierna zong het kinderkoor nog een lied.

Hierna kon worden overgegaan op de krans/bloemleggingen. De eerste krans werd gelegd door Burgemeester Maarten Poorter, aangereikt door Julian en Lars. Vervolgens kwamen er bloemen van het veteranen platform de stichting Thuis en bloemen van de openbare basis school de Helix. Daarna werd als laatste de krans namens de stichting 4 en 5 mei gelegd door de voorzitten mevrouw Riet Versteeg, de krans aangereikt door twee scouts van Scouting Angela.

Daarna werd de ruimte geboden aan het publiek om in een defilé langs de kransen te lopen en de eigen bloemen te plaatsen. Het defilé werd afgesloten door ons korps.

Na afloop konden we met een glaasje fris, bier of koffie bijkomen en bijpraten in de Bolle Buik.

Even ontspannen voor de spannende ceremonie begint.