Deze zaterdag barstte NL DOET weer los op de Abel Tasman. Terwijl de kadetten op hun normale tijd aan de korpsmiddag begonnen na sneeuw en ijsruimen in de theetuin, waren op drie verschillende plekken in het schip de noeste vrijwilligers van NL DOET al aan de slag. Er is hard gewerkt aan het dichtlassen van de opening van de houten patrijspoort in hut 3, de vloer van het stuurhuis is vastgezet, de generatorkamer is geschilderd en het tentzeilframe in de theetuin is in de laatste primerlaag gezet.

Wat zijn wij blij met de klussers van NL DOET. Op zo’n dag kan je echt meters maken en dat bleek ook. Aan het einde van de middag stond het nieuwe staal in de patrijspoort in de eerste primer laag, de generatorkamer was oogverblindend wit, de vloer van de stuurhut vast en vlak voor het sluitingsbaksgewijs was het werk in de theetuin ook geklaard.

De kadetten konden gebruikmakend van het schitterende weer (wie had dat durven hopen na de sneeuw en hagelbuien van gister) en hebben geroeid en afmeer oefeningen gedaan. Onder onderhoudsprojecten zijn weer een stap dichter naar de voltooiing gebracht en de mast heeft zijn finale schuurbeurt gehad. De proefstokken zijn weer een laagje verder in de lak gezet. De nieuwe trossen voor de vletten zijn voorzien van aangesplitste musketonhaken (voor bevestiging aan de vletten).

De Technische Dienst had het druk met de laatste hand aan de hoofdmotor. Op de motor was een waterlekkage die de afgelopen twee weken de volle aandacht trok en gelukkig konden we vandaag het slotstuk beleven: het starten van de motor. Hoewel nog niet alle onderhoud aan de motor is voltooid kunnen we hiermee wel draaien tot de volgende winterstop. Dan zijn hopelijk alle benodigde onderdelen verzameld en kan de motor vertroeteld worden.

En zo komen we steeds verder in het onderhoud van groot en klein materiaal van ons korps. Nu nog meer zon en minder wind en iets hogere temperaturen maar die laten vast niet lang op zich wachten. Wij hadden in elk geval een mooie, productieve en gezellige dag met elkaar.